ZANDVOORT - In ruil voor een aantal duurzaamheidsmaatregelen zijn milieuorganisaties bereid procedures tegen de komst van de Formule 1 naar Zandvoort te laten varen. Zij stellen dat het circuit Zandvoort dan buiten de Grand Prix om de geluidhinder op reguliere dagen vermindert en binnen vijf jaar overschakelt op het gebruik van elektrische raceauto's.

Zij zeggen aan te sturen op een gesprek en op een compromis met het circuit. Daarvoor zijn een aantal voorstellen op schrift gezet, melden de organisaties vandaag.

Het gaat om de Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Vereniging Milieudefensie, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Vrienden van Middenduin en de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland. Zij willen medio oktober met de directie van het circuit om de tafel.

Geen keiharde eisen
"We stellen geen keiharde eisen, maar zullen wel de regelgeving toetsen als een oplossing uitblijft", zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. Twee eerdere gesprekken hebben vooralsnog geen resultaat gehad.