HAARLEM - Het is nog een groot vraagteken hoe, en of, Koningsdag dit moet worden gevierd. Gemeenten zeggen in afwachting te zijn van welke beslissing het kabinet neemt over evenementen na 6 april in verband met de coronacrisis.

De Bond van Oranjeverenigingen adviseert grote publieksfeesten niet door te laten gaan. Zo ver willen de gemeenten Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal nog niet gaan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Zandvoort is over Koningsdag nog geen overleg geweest. Mogelijk praat de gemeente daar volgende week over.

De gemeente Haarlem wacht op een besluit van het kabinet over evenementen na 6 april. Tot 6 april is er stop gezet op evenementen vanwege het coronavirus. "Organisatoren van feesten kunnen ondertussen wel zelf al een beslissing nemen over hun evenement."

Richtlijnen
In Bloemendaal hetzelfde verhaal. "Wij volgen de landelijke richtlijnen. Organisaties in Bloemendaal zijn in verband met Koningsdag wel al benaderd door de gemeente. De boodschap is dat het dit jaar wel eens anders zou kunnen gaan dan anders. Maar Koningsdag in Bloemendaal is nog niet definitief gecanceld."

Dat bevestigt een woordvoerder van de Oranjevereniging Bennebroek. "Koningsdag kan eventueel verplaatst worden naar een andere datum. We zijn nu nog in afwachting van de ontwikkelingen."

De gemeente Heemstede heeft nog niet gereageerd.