NEDERLAND - Moet het Nederlandse social media-platform Hyves terugkeren? Die vraag wordt de afgelopen dagen steeds vaker gesteld, nu Facebook onder druk is komen te staan vanwege een aantal privacyschandalen.

Zondag riep Arjen Lubach zijn kijkers in Zondag met Lubach op om hun Facebook-account te verwijderen. Aan die oproep wordt mondjesmaat gehoor gegeven. In het speciale Facebook-evenement hebben tot nu toe 23.000 mensen aangegeven morgen hun account te gaan verwijderen.

Schandalen

Aanleiding hiervoor zijn de vele schandalen waarbij het platform is betrokken. Zo bleken persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers in handen te zijn gekomen van een onderzoeksbureau. Dit platform heeft deze data vervolgens misbruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Nu de argwaan richting het grote Amerikaanse Facebook toeneemt, stijgt ook de heimwee naar het oer-Hollandse Hyves. Op Twitter was het woord 'Hyves' gisteren zelfs even trending . "Kan iemand Hyves uit de mottenballen halen?", luidt een van de reacties. Een ander : "We hadden gewoon op Hyves moet blijven."

Hyves? Wat was dat ook alweer?

Hyves was tot 2011 veruit het populairste sociale netwerk van Nederland. Het werd opgericht in 2004 opgericht door Raymond Spanjar uit Laren en had op het hoogtepunt tien miljoen gebruikers. In dat jaar nam het Telegraaf-concern Hyves over. Hierna stapten veel gebruikers over op Facebook en veranderde de site in een spelletjespagina.