ZANDVOORT - Tegen het einde van de ochtend komen deelnemers van de Strandzesdaagse vermoedelijk aan in Zandvoort. In zes dagen wandelen ze vanuit Hoek van Holland naar Den Helder. Vandaag wordt nog de geplande route gelopen; morgen is er vanwege het warme weer een korter parcours bedacht.

Rond 11.00 uur lopen de wandelaars vermoedelijk Noord-Holland binnen. Maandag begon de tocht. Toen sliepen deelnemers in Wassenaar en afgelopen nacht in Noordwijk. Vanavond overnachten ze in IJmuiden en daarna nog in Egmond aan Zee en Callantsoog.

Vandaag wordt nog de gewone route gelopen: 31 kilometer. "Het is op het strand 27 tot 28 graden met een noordwesten wind. Maar wie vindt dat het mooi is geweest, moet gewoon stoppen. Het is geen prestatietocht, maar een wandel-kampeervakantie", zegt Woody van Loo van de organisatie. Wie stopt, mag morgen gewoon weer meedoen.

Tropische warmte
Morgen is de tocht 16 kilometer, in plaats van 26. De overige kilometers kunnen de deelnemers met door de organisatie geregelde bussen afleggen. "Morgen krijgen we tropische warmte met oostenwind. Dat zijn geen omstandigheden om zo'n groot aantal kilometers te lopen", zegt Van Loo.

Achthonderd mensen doen mee aan het evenement. De deelnemers overnachten met eigen tenten op kampeerterreinen. Het is de zestigste keer dat de Wandelzesdaagse wordt gehouden. Of de routes van vrijdag en zaterdag ook worden aangepast, moet nog blijken. Daar wordt later een beslissing over gemaakt.