ZANDVOORT/AMSTERDAM - Op bepaalde plekken in Noord-Holland kan het behoorlijk druk zijn. Denk aan de toeristische trekpleisters, recreatiegebieden, het strand of grote winkelstraten. De Kalverstraat in Amsterdam en het strand van Zandvoort zijn hier voorbeelden van en daarom geschikt als testlocatie voor het project Scale Up.


Scale Up onderzoekt hoe bezoekersstromen voorspeld kunnen worden om met gerichte acties en maatregelen bezoekers te spreiden in (aankomst)tijd, routes en vervoersmiddel. Daarmee verandert het bezoekersaantal weliswaar niet, maar wordt extreme drukte en overlast voorkomen. De eerste proef in Zandvoort is inmiddels afgerond.

Resultaten proef Zandvoort

Op basis van verschillende soorten databronnen, zoals file-informatie en OV-data, is de drukte van en naar het strand van Zandvoort en tijdens de Spartan Race afgelopen periode voorspeld. De bezoekers zijn via sociale media en reisplanners geïnformeerd over de drukte en kregen een advies om te reizen op een ander tijdstip, via een andere route of met een ander vervoersmiddel.

Tijdens de test is de gemeente Zandvoort op de hoogte gebracht over waar en wanneer het precies druk zou kunnen worden en hoe dit mogelijk te voorkomen was met slim verkeersmanagement. De conclusie: op basis van historische data, weersverwachting en adviesaanvragen in reisapps kan redelijk goed voorspeld worden wanneer en hoe druk het gaat worden. Vervolgens is het mogelijk de reizigers hiervan op de hoogte te brengen en een gericht reisadvies te geven. Wat nog niet goed te beoordelen is, is hoeveel mensen daadwerkelijk de adviezen opvolgen. Dit komt doordat er minder testdagen waren door de tegenvallende weersomstandigheden vanaf medio augustus, waardoor het ook minder druk was. Tijdens de tweede proef in de Kalverstraat van Amsterdam wordt dit verder onderzocht.

“Voor de provincie zijn de uitkomsten van de proeven van groot belang. Het wordt steeds drukker in Noord-Holland. Deze slimme systemen helpen ons om piekdrukte te voorkomen. Dat is prettiger voor de bezoeker, die niet in de file of in de rij komt te staan. En dat komt ook de leefbaarheid en de bereikbaarheid ten goede”, aldus gedeputeerde Jeroen Olthof (Bereikbaarheid en Mobiliteit).

Project Scale Up

Om de regio bereikbaar en leefbaar te houden werkt de provincie Noord-Holland mee aan het project Scale Up samen met de provincie Flevoland, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, Sweco, TomTom, Live Crowd, Vinotion, PTV group. Lynxx, Here, 9292. Er wordt gezocht naar Smart Mobility oplossingen om bezoekersstromen te voorspellen en te beïnvloeden. Een bijzondere regionale samenwerking waarbij is gezocht naar ketenpartners die samen een totaaloplossing bieden.

Met de marktpartijen die het traject (eindigt december 2021) met succes doorlopen sluiten de verschillende gemeentes en overheden uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een raamovereenkomst. Zo profiteren uiteindelijk alle overheden binnen de MRA van de oplossing om bezoekersstromen te voorspellen en beïnvloeden.