ZANDVOORT - Het nieuwe &Holland magazine belicht de verkeersoperatie rond de Formule 1 in Zandvoort. Ook is er aandacht voor OV-knooppunten en verborgen verhalen.


Mede dankzij slim verkeersmanagement maakte de Formule 1 vorig jaar een soepele rentree in Noord-Holland. Dit jaar zijn er tienduizenden toeschouwers meer welkom op het circuit in Zandvoort. Wat betekent dat voor de verkeersoperatie? En hoe beperkt de provincie de hinder voor inwoners, weggebruikers en bezoekers? In een uitgebreid verhaal komen onder andere verkeersmanager Myrte Neele, Henk Rovers van de NS en weginspecteur Adri Strobbe aan het woord. “Auto’s heb je echt niet nodig tijdens het Formule 1-weekend; alleen 20 op het circuit.”

Leefbare provincie

Verder belicht &Holland Openbaar Vervoerknooppunten (OV-knooppunten): duurzame slimme schakels in de reis van mensen op naar werk, studie of een uitje. Voor een bereikbare en leefbare provincie zijn stationsomgevingen erg belangrijk. Ze veranderen meer en meer in hotspots waar het hele dagelijks leven zich afspeelt. Van wonen tot werken en van reizen tot recreëren. Een infographic laat zien wat er allemaal gebeurt.

&Holland staat ook uitgebreid stil bij het slavernijverleden. Vaak wordt gedacht dat dat hoofdzakelijk is verbonden met Amsterdam en Middelburg. Maar ook in plaatsen als Beverwijk, Hoorn en Edam zijn slavernijsporen. Op een provinciekaart worden 8 verborgen verhalen verteld. Daarnaast blikt nieuwsrubriek terug op Keti Koti, de dag waarop jaarlijks het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing ervan wordt gevierd. Noord-Holland bood op 1 juli 2022 als eerste provincie officiële excuses aan voor de rol van de gezagsdragers van toen in het slavernijverleden.

Naar de kust

Voor de rubriek ‘Op de markt’ trok &Holland deze keer naar de kust. Op de kofferbakmarkt Duindorp in Schoorl gaven inwoners leuke tips voor activiteiten, zoals de Schoorlse duinen en recreatiegebied Geestmerambacht. In ‘Het Dilemma’ staat deze prikkelende vraag centraal: Kunnen er onder de huidige omstandigheden nieuwe woningen worden gebouwd bij Schiphol? De &Holland-quiz gaat over land- en tuinbouw. Wat weet jij over kaas, groenten, planten en vlees? Test je kennis!

Gratis abonnement

Leuk? Neem via deze pagina meteen een gratis abonnement en ontvang &Holland voortaan elke 2 maanden in de e-mailbox.