ZANDVOORT - Op de locatie van het bedrijventerrein Nieuw-Noord in Zandvoort heeft Thijs Asselbergs architectuurcentrale in samenwerking met ontwerpteam Design3D en Van Ommeren architecten twee woontorens ontworpen met elk vijftig appartementen en dertien woon-werk-units. Donderdag 6 februari slaat wethouder Gert-Jan Bluijs de eerste paal van de nieuwe Santfort Appartementen.

'Het lijkt een vergeten plek,' zegt Thijs Asselbergs, 'maar wanneer je goed naar de omgeving kijkt voel je de enorme potentie: de trage spoorlijn die aan het einde van het land aankomt, de uitgestrekte duinen met immer wisselende landschappen, natuur en eigen kleuren, de zeelucht en de overweldigende ruimte waardoor alle zintuigen worden aangesproken'. Asselbergs en Van Ommeren kozen voor opvallende kleuren en materialen voor de statige en robuuste gebouwen. De gevels zijn bekleed met gele keramische bekleding en geëmailleerde glaspanelen.

Droomopdracht
'Als architect is het een droomopdracht,' zegt Asselbergs. 'Iets maken dat waarde toevoegt in een wonderschone, telkens wisselende context. Een gevoel van "hier wil ik wonen, leven, oud worden en zijn". Zichtlijnen, entree, materialen, kleur, licht, seizoenen: alles komt hier samen.

'Je begint bij het grote gebaar: statige, robuuste gebouwen met een herkenbare vorm. Goede buitenruimten, brede terrassen die de bewoners zowel binnen- als buitenshuis verbinden met de omgeving en maximaal het gevoel geven dat licht en lucht kunnen toetreden. Tegelijk biedt het voldoende beschutting om een geborgen verblijfsplek te leveren.'