ZANDVOORT - Ondanks het uitstel van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in juli, is toch besloten om het EK plaats te laten vinden en wel van 12 t/m 18 oktober aanstaande. Voor de 9de keer zal het Europees Kampioenschap Zandsculpturen plaatsvinden in Zandvoort.

Er zijn dit jaar wederom 6 deelnemers aan het Kampioenschap, maar vanwege de Corona-beperkingen en om veiligheidsredenen heeft de organisatie besloten om geen deelnemers in te laten vliegen uit andere Europese landen maar een keuze te maken uit in Nederland woonachtige zandkunstenaars met verscheidene nationaliteiten. Vandaar dat er twee deelnemers de Ierse nationaliteit hebben, twee deelnemers hebben de Nederlandse nationaliteit, één is van oorsprong uit België en één heeft de Russische nationaliteit. Ondanks deze beperkingen heeft de World Sand Sculpting Academy WSSA toch top-kunstenaars kunnen contracteren, die allemaal internationaal hun sporen hebben verdiend.

Het centrale thema waar de kunstenaars hun sculptuur op zullen baseren is “Zandvoort goes Wild”. Zij kunnen dit naar eigen inzicht interpreteren en uitwerken in een kunstwerk.

Wethouder Ellen Verheij de Haas is blij dat het evenement alsnog doorgang kan vinden. ‘De bezoekers komen gefaseerd kijken naar deze vorm van kunst in de openbare ruimte. Er is geen sprake van te veel mensen tegelijkertijd’.

De opbouwperiode is ook zeker de moeite waard om mee te maken. Vanaf 12 oktober starten de kunstenaars met vormgeven van hun ontwerpen op diverse locaties in Zandvoort.

Op zondag 18 oktober om 17.00 uur wordt de nieuwe Europees Kampioen zandsculpturen bekend gemaakt.