ZANDVOORT - Wanhopige woningzoekenden en andere krakers hebben hun intrek genomen in de Watertoren in Zandvoort. Zij kraken het beeldbepalende pand in het kustdorp uit onvrede met de jarenlange leegstand.

Onlangs werd duidelijk dat de ontwikkeling van deze blikvanger van het dorp weer lange tijd is uitgesteld. Krakersgroep Het Zeepaardje heeft inmiddels de politie en de eigenaar op bezoek gehad. Het is in handen van Justitie en de eigenaar wat er nu gaat gebeuren.

De krakers willen het pand opknappen en geven aan weer weg te gaan wanneer er duidelijk dat er iets nieuws in gaat komen. "Het pand kan er alleen maar beter op worden."Zij hadden geen dak meer boven het hoofd en moeten vele jaren wachten op een sociale huurwoning. "Als je net niet genoeg verdient, duurt het wachten eeuwen. Teruggaan naar je moeder werkt ook niet echt op onze leeftijd."

De Watertoren is hét Hete Hangijzer in Zandvoort. Verkiezingen lang houdt het bouwwerk de politiek in de greep en dorpsbewoners maken zich druk om het pand dat steeds verder verloedert.

Geen pottenkijkers
De krakers laten nu nog geen pottenkijkers toe. Op termijn willen ze Zandvoorters graag ontvangen in hun tijdelijke woning. Een van de buren op het Watertorenplein juicht de kraakactie toe vanwege de woningnood onder jongeren en minder kapitaalkrachtige inwoners. "Ik vind dat ze alle recht hebben om een daad te stellen."