ZANDVOORT - Opnieuw is er een grote hoeveelheid zwarte plastic korrels aangespoeld op de Noord-Hollandse stranden. Eerder werd het vermoeden geuit dat het om een nasleep van het ongeluk met containerschip MSC Zoë ging, maar dat lijkt nu niet te kloppen.

Ruim een week geleden kwamen de eerste meldingen binnen over grote hoeveelheden zwarte korrels die door de golfslag op het Zandvoortse strand werden gelegd. Rijkswaterstaat liet weten dat het om verpakkingsmateriaal gaat dat in een van de overboordgeslagen containers werd vervoerd.

Over eventuele gevolgen voor het milieu durfde Rijkswaterstaat niets te zeggen. Omdat de concentratie korrels op het Zandvoortse strand toen veel lager was dan op de stranden van enkele Waddeneilanden, zou het opruimen te veel tijd en moeite kosten.

Hoe het aantal aangespoelde korrels zich verhoudt tot de hoeveelheid korrels van tien dagen geleden, is niet bekend. Volgens een strandwandelaar zijn het 'ontelbaar veel harde plastic korrels'. "Ze spoelen nu aan. De eblijn ligt vol", zo laat hij weten.

Inmiddels heeft Rijkswaterstaat haar verklaring over de herkomst van de korrels bijgesteld, zo blijkt als we navraag doen. "Als je naar de locatie van het ongeluk