ZANDVOORT - Strandtenthouders in Zandvoort willen dat ze hun paviljoens in de winter mogen laten staan op het strand. De gemeente heeft gisteren positief gereageerd. "Zij zeggen: wij gaan jullie helpen en voor jullie lobbyen bij Rijkswaterstaat", zegt Niels Priester namens de strandpachters.

De strandpachters en onder meer burgemeester en wethouders van Zandvoort hadden gisteren volgens Priester een 'zeer positief gesprek'. De ondernemers trokken de afgelopen tijd veel aan de bel omdat ze al weken dicht moeten blijven vanwege de coronamaatregelen. Zij dragen bij gebrek aan inkomsten kopje onder te gaan.

Door de seizoenspaviljoens te laten staan in de winter, besparen de eigenaren veel geld. "Bij onze strandtent Mango's gaat het bij op- en afbouw om bedragen van 130.000 tot 150.000 euro. Dat zijn serieuze bedragen." Door de vele stormen aan het eind van de winter waren de kosten voor shovelgebruik - om het strand te egaliseren - ook nog eens drie keer hoger dan normaal.

Ook heeft de gemeente volgens Priester positief gereageerd op het verzoek van de strandpachters om het betalen van de pacht dit jaar niet uit te stellen, maar kwijt te schelden. "Zij begrepen onze oproep, maar zeiden dat het de gemeenteraad is die daar een beslissing over neemt."

De strandondernemers zijn sinds het sluiten van de horeca vanwege de coronamaatregelen bezig met een stevige lobby voor hun zaak. Zij kunnen namelijk niet gebruik maken van de zogeheten landelijke NOW-regeling voor ondernemers.

Aan de grond
In brieven aan de gemeente leggen ze uit hoe zwaar het momenteel is voor strandpachters. Ondernemers zitten mentaal en financieel aan de grond, schrijft de Vereniging van Strandpachters in Zandvoort. "Deze kwesties vormen niet alleen voor ons, ons personeel en onze families een bedreiging, maar ook voor u als gemeente. Als wij onze geliefde strandpaviljoens moeten sluiten, verdwijnt ook een aanzienlijk deel van uw inkomsten. Onze strandpaviljoens trekken al tientallen jaren vele bezoekers en wij hebben altijd netjes op tijd aan onze gemeentelijke heffingen voldaan. Daarom doen wij een beroep op uw gevoel en op uw portefeuille. Het voortbestaan van de Zandvoortse strandpaviljoens treft ons allemaal."