ZANDVOORT - De medewerkers van het Zandvoortse Juttermu-ZEE-um kunnen hun tranen weer drogen. Het skelet, wat onlangs uit het museum werd gestolen, staat weer op zijn oude plek. Zandvoorter Menno Slot vond het onlangs op straat, door onbekenden gedumpt als grofvuil.

Het museum was erg gesteld op het skelet, dat de naam Joris draagt. Het houten geraamte wordt normaal gesproken bij traditionele begrafenissen in Mexico gebruikt en lag in 2005 zomaar op het Zandvoortse strand.

Blauwe billen
"Kijk, hij heeft inderdaad blauwe billen", zegt Menno. Hij vond het skelet met de opvallende blauwe billen op straat en nam het mee naar huis. "Ik vond 'm eerst een beetje viezig." Thuis herstelde bij de breuken in pols en kruis en trok nog even de make-up doos open. "Ik heb hem wat kleurtjes gegeven en een bloemetje in zijn haar gedaan. Uh, haar, ik bedoel in zijn schedel geprikt."

Hij zette Joris voor het raam en toen hoorde hij ineens van de oproep van het museum. "Ik hoorde mijn vriendin erover en dacht 'nee toch, hij mag niet weg hoor.'" Grapje natuurlijk, Menno bracht zijn vondst meteen naar het museum, waar hij vandaag als een held werd onthaald met bloemen. "We zijn superblij. En die kleurtjes en dat bloemetje laten we er gewoon op zitten hoor", zegt een vrolijke Joke Bais, vrijwilligster bij het museum.

Michael Jackson
Michael was misschien een beter naam geweest dan Joris. Het skelet staat namelijk in een bekende pose van Jackson: hand in de kruis, andere hand achter het hoofd. En waarom? Niemand heeft een idee. Misschien is het wel een grap van de maker geweest. Menno en zijn gezin vinden het wel een beetje jammer dat ze nu afstand moeten nemen van het skelet. "We houden ook van Halloween en hebben dan ook altijd skeletten. Mag ik hem nog een kusje geven?" zegt Menno en zoent Joris vol op zijn tanden.

Maar wie heeft het museumstuk nou gestolen? Menno in ieder geval niet. "Mijn buurman denkt overigens wel dat ik een dief ben, maar dat zit echt niet in mijn aard", lacht hij. Joke gelooft hem voor de volle honderd procent en gaat de komende tijd extra op Joris letten.