ZANDVOORT - "Als het echt moet, dan tik ik voorzichtig het achterraampje in", zegt Tonny Haak uit Zandvoort. Hij is één van de vrijwilligers die op warme dagen als vandaag de parkeerterreinen in Zandvoort en Bloemendaal afspeurt naar honden in nood: honden die door hun baasjes in bloedhete auto's zijn achtergelaten.

Tonny is een echte dierenvriend en kan het niet aanzien als mensen hun hond zomaar in een warme auto achterlaten. "Het kan binnen tien minuten vijfenveertig graden worden in zo'n auto." Als hij een hijgende hond ziet, die bijna nergens op reageert, dan is het tijd om in actie te komen.

Onwetendheid
"Ik ga echt niet over één nacht ijs. Ik sla niet zomaar een raampje in. Als ik een hond in een auto zie, waar het nog redelijk mee gaat, dan bel ik de politie en dan helpen ze me om de hond te bevrijden."

Tonny zelf is bescheiden over zijn reddingacties, maar volgens snackbarhoudster Anita Treffers is hij jaarlijks wel goed voor zo'n tien tot vijftien reddingen.

Volgens Tonny laten mensen hun honden niet bewust achter in de hete auto. "Je doet je hond toch ook niet bewust in een hete oven? Het is onwetendheid. Als ik mensen erop aanspreek, dan reageren ze meestal met 'oh sorry, dat wist ik niet, sorry!' Mensen moeten gewoon beter nadenken."

Belangrijke tips
Voor iedereen die toch met zijn trouwe viervoeter de warmte ingaat, heeft Tonny nog wel een paar goede tips. "Mocht je hond oververhit zijn, was zijn pootjes dan met wat water om hem af te koelen, maar gooi niet een hele plens over hem heen. Dat kan zijn lichaam niet aan, een hond kan dan een hartaanval krijgen.

Dat kan ook het gevolg zijn als je in deze warmte gaat fietsen en je hond naast je laat rennen. Dat is niet goed voor hem. Bovendien kunnen de kussentjes onder zijn poten verbranden door het hete asfalt."

NH Nieuws liep donderdagmiddag achter Tonny en zijn scooter aan langs de boulevard. Gelukkig trof hij vandaag geen oververhitte viervoeters aan.