De nacht van maandag op dinsdag was de koudste herfstnacht van deze eeuw. In De Bilt daalde het kwik naar –  6,6 graden en in Enschede werd het zelfs - 12 graden. Hoe krab je je autoraam nou het best? Edwin Evers belde Jos van der Drift van de ANWB voor tips!

‘Als je geen zin hebt om de krabben kan je het beste een isolerend dekentje op je voorruit leggen,’ zegt Jos bij Evers Staat Op. Helpt het om je motor alvast te laten draaien met de blower voluit aan? ‘Het is slecht voor het mileu en daarbij komt dat de auto veel eerder op temperatuur komt als je gaat rijden.’

Zo bereid je je auto voor op de winter:

  1. Koop een isolerende deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen.
  2. Ramen krijg je ook ijsvrij met ruitontdooier. Gebruik geen emmer warm water, daardoor kunnen ruiten barsten.
  3. Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. De zomervloeistof kan bevriezen in het reservoir.
  4. Gebruik de airco om de condens weg te krijgen. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens stukken kleiner.
  5. De accu zorgt in de winter veruit voor de meeste problemen, probeer deze dus te sparen. De zelfontlading van de accu gaat sneller bij koude temperaturen. Vermijd het rijden van alleen korte stukjes. De dynamo komt dan niet voldoende in de gelegenheid om de accu bij te laden.
  6. Een handrem kan vastvriezen. Gebruik de handrem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Sommige auto's hebben en elektrische handrem. Omdat deze korte, verticaal geplaatste heeft, levert dat geen problemen op.

Zo ontdooi je je auto:

  • Sloten bevroren: gebruik slotontdooier, een zakje warm water of föhn om de sloten te verwarmen.
  • Deuren dichtgevroren: druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen gebruiken).
  • Handrem bevroren: trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.

Kijk voor meer info en tips op anwb.nl.