ZANDVOORT - Door een besluit van de FIA World Motor Sport Council, bijeengekomen in Parijs, is Circuit Zandvoort aangewezen als locatie voor de nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup. Deelname aan de Cup is mogelijk met Formule 3-auto’s die zijn gebouwd tussen 1 januari 1971 en 31 december 1984. De FIA heeft het voormalig Grand Prix-circuit in de duinen aan de Nederlandse Noordzeekust gekozen als locatie voor het nieuwe jaarlijkse evenement vanwege de lange en rijke Formule 3-historie op Zandvoort. De FIA Historic Formula 3 European Cup zal deel gaan uitmaken van de Historic Grand Prix Zandvoort, een evenement dat zich binnen korte tijd heeft gevestigd als een van de populairste autosportevenementen in Nederland.

De nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup vindt plaats als ‘single FIA Competition’ volgens Appendix K van de International Sporting Code van de federatie. Het programma van de competitie omvat een vrije training met een duur van 25 minuten, nog eens 25 minuten als kwalificatie voor het bepalen van de posities in de startopstelling en twee races van elk 25 minuten. Er zijn twee categorieën: Categorie 1 voor Formule 3-auto’s met 1600- of 2000-cc-motoren, gebouwd van 1971-1978 en Categorie 2 voor Formule 3-auto’s met 2000-cc-motoren, gebouwd van 1979-1984. Na elke race is er een prijsuitreiking voor de top drie in het algemeen klassement alsmede trofeeën voor Categorie 2. De FIA Historic Formula 3 European Cup wordt toegekend op basis van het gecombineerde resultaat van race 1 en race 2. Er zijn twee Cups, één voor de winnaar in Categorie 1 en één voor de winnaar in Categorie 2.

Circuit Zandvoort kent een lange geschiedenis als locatie voor Formule 3-races. In de jaren zeventig en vroege jaren tachtig had het circuit een vaste plek op de kalender van het FIA Europees Formule 3-kampioenschap. In 1991 vond op Zandvoort de eerste editie van de Masters of Formula 3 als competitie tussen de beste rijders uit de diverse nationale Formule 3-kampioenschappen plaats. De Masters of Formula 3 vond tot en met 2016 ieder jaar plaats en de lijst van winnaars vermeldt namen als David Coulthard, Lewis Hamilton alsmede Jos en Max Verstappen. Sinds 2012 is het FIA Europees Formule 3-kampioenschap ieder jaar te gast op Circuit Zandvoort, net als eerder de voorganger, de Formule 3 Euro Serie.

“We zijn zeer verheugd dat de FIA de rijke historie van de Formule 3 op Zandvoort erkent door ons toestemming te verlenen, de nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup te organiseren”, zegt Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Zandvoort. “De toevoeging van een Formule 3-competitie onder auspiciën van de FIA aan het programma van onze steeds populairder wordende Historic Grand Prix Zandvoort versterkt de uitstralingvab dit evenement nog meer.” De Historic Grand Prix Zandvoort vindt in 2018 plaats van 31 augustus tot en met 2 september.

“De FIA heeft besloten, de Historic Formula 3 European Cup in het leven te roepen om de Formule 3 als een dragende zuil in de historie van de autosport waardering te geven”, legt Paolo Cantarella, president van de FIA Historic Motor Sport Commission, uit. “Er zijn diverse nationale historische Formule 3-series in Europa en we willen het belang van de categorie in een afzonderlijk Cup-evenement met FIA-predikaat op Zandvoort waarderen, in samenwerking met de bestaande organisatoren van nationale series. Auto’s moeten voldoen aan Appendix K en moeten zijn voorzien van een geldig Historic Technical Passport (HTP).”

Een Engelstalig bericht van de FIA is te vinden op: https://www.fia.com/news/circuit-zandvoort-host-fia-historic-formula-3-european-cup