ZANDVOORT - Het was tijd voor wat anders vond coureur Mark Jobst. Dat hij het goed gezien had, liet hij afgelopen weekeinde op het circuit van Zandvoort op indrukwekkende wijze blijken. De Zandvoorter denderde tijdens zijn debuut in de Sport-klasse naar twee polepositions en beide raceweinsten.

“Dit is een geweldige verrassing natuurlijk. Tot mijn stomme verbazing had ik twee keer poleposition getraind voor de races in de Sportklasse. Ik kon het bijna niet geloven”, zei Mark met hoorbare verbazing in zijn stem.

“Ik moet effe op mijn wang slaan om te zien of ik niet aan het dromen baan. Dit verwacht je niet als je de eerste keer meedoet. Het is ook mijn circuit. Ik woon twee minuten verderop en heb hier honderden rondjes gereden. Ik moet nog een keer op mijn wang slaan volgens mij. Eindelijk doe ik mee aan de Supercar Challenge en dan zo’n resultaat.”

Eindelijk, want Mark heeft de afgelopen jaren veel autosportervaring opgedaan bij andere organisatoren. Hij kwam onder andere uit in de de Yaris Cup en in de Westfield Cup. “Ik heb drie jaar in de Westfield Cup gereden, ben in 2019 vicekampioen geworden, maar ik was toe aan iets anders. Ik vind het gewoon een verrijking voor jezelf als je in meerdere auto’s geracet hebt.”

Hij kwam uit bij een Zilhouette. “Hij lijkt wel een beetje op een Westfield, alleen is de auto iets zwaarder, je rijdt erop met slicks, en de auto heeft iets meer vermogen. Dus eigenlijk kon ik zo instappen en meedoen. En dit was mijn eerste event, ik heb drie keer getest met de Zilhouette, op Assen en Zandvoort en dat ging eigenlijk best wel goed. Toen heb ik besloten om mee te doen aan de Supercar Challenge.”

Op zaterdag had hij een pittige vuurdoop. Het regende dat het goot op het Zandvoorter circuit. Mark: “Het was echt wel een bijzondere race. Veel regen, regenbanden. Het was net een livetheater. Er gebeurde van alles om je heen. Ik dacht: ik moet de race gewoon uitrijden, zorgen dat ik over de finish kom en zo min mogelijk fouten maken. Daarom stond ik gisteren uiteindelijk op het hoogste treetje van het podium. Het was echt een belevenis. Heel gaaf om dat mee te maken.”

Zondag waren de weersomstandigheden een stuk gunstiger. Race twee ging op een droge baan van start. “Ik had ook op een droge baan poleposition getraind, dus ik had het idee dat ik wel goed moest kunnen meekomen en redelijk moest kunnen strijden om de koppositie.”

Maar dat was buiten pech tijdens zijn pitstop gerekend. “Ik stond net binnen en toen werd het full course yellow. Dat betekent dat je pitstop dus heel inefficiënt is. Ik kwam achter al die andere rijders in mijn klasse weer de baan op en heb daarna gewoon zo hard mogelijk gereden. Ik had al het vermoeden dat er nog wel wat straffen zouden worden uitgedeeld. Omdat er onder de full course yellow te hard werd gereden bijvoorbeeld. Toen ik uit de auto stapte was ik derde. Toen ik door de pitbox liep was ik al tweede, en toen ik voor het podium stond te wachten op de huldiging was ik eerste. Ik ben er superblij mee, een maximaal resultaat!”

Mark Jobst wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Starla Lega, TuinDeco en Zilhouette Racing.