ZANDVOORT - Op 31 augustus en 1 en 2 september is de ware liefhebber van historische autosport, spektakel en goede sfeer op Circuit Zandvoort te vinden. De zevende editie van de Historic Grand Prix Zandvoort schotelt een onovertroffen programma van internationale raceklassen en bijzondere demo’s voor. De Historic Grand Prix Zandvoort is bijvoorbeeld het enige evenement wereldwijd waar de vier historische FIA-raceklassen allemaal in actie komen. In de voorverkoop beginnen de toegangsprijzen al bij € 17,50.

De Historic Grand Prix Zandvoort ontvangt ook dit jaar weer nieuwe, tot de verbeelding sprekende raceklassen en demo’s. Neem bijvoorbeeld de nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup, die exclusief tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort in actie komt. In het veld van circa 35 Formule 3-bolides uit de periode 1971 – 1984 rijdt onder meer de voormalige auto van Ayrton Senna. Minstens zo spectaculair is de klasse Tourenwagen Classics, met onder meer razendsnelle DTM-auto’s uit de jaren ’80 en ’90.

Formule 1
Het FIA Masters Historic Formula 1 Championship is een vaste gast op Circuit Zandvoort. De Formule 1-bolides uit de jaren 1966 – 1985 zijn dezelfde die aan de Grand Prix’ van Nederland in die periode hebben deelgenomen! Het FIA Masters Historic Sports Car Championship brengt ‘Le Mans’ uit de jaren 1962 – 1974 naar Zandvoort.

Compleet overzicht
De Historic Grand Prix Zandvoort biedt een compleet overzicht van tientallen jaren autosport met formulewagens, toerwagens en GT’s. Vaste bezoekers van het evenement kunnen een glimlach niet onderdrukken als ze terugdenken aan de races van de 500 cc Formule 3 uit de jaren ’50 en de FIA Lurani Trophy, voor Formule Junior-auto’s uit de periode 1958 – 1963. De klasse Historic Formula 2, voor Formule 2-auto’s tot 1979, doet qua snelheid en spektakel weinig onder voor het Formule 1-geweld.

Grote startvelden
Vaste gasten, met grote startvelden, zijn de Masters-klassen Gentlemen Drivers (GT’s tot 1966) en Pre ’66 Touring Cars. Het NK GTTC, voor toerwagens en GT’s uit de jaren 1966 – 1981, verschijnt elk jaar met meer dan 50 auto’s aan de start! Na het succes van vorig jaar is de Camathias Cup, voor zijspan racemotoren, wederom van de partij.

Demooooohh’s
BMW en Porsche zijn vaste partners van de Historic Grand Prix Zandvoort. De beide op-en-top sportieve merken hebben weer uitgebreid ‘gewinkeld’ in hun eigen musea. Coureurs van het kaliber Jan Lammers, Gijs van Lennep, Peter Kox en Jürgen Barth laten de pk’s brullen van auto’s die onder meer geschiedenis schreven op Le Mans en in de Targa Florio.Het is 30 jaar geleden dat Jan Lammers, Andy Wallace en Johnny Dumfries de 24 Uur van Le Mans wonnen met hun Jaguar XJR-9LM. Lammers en Wallace herdenken dat met een demo met hun winnende auto! Jaguar neemt ook de Le Mans-winnende D-Type uit 1955 mee naar Zandvoort.

Unieke racehistorie
De Historic Grand Prix Zandvoort gaat terug in de tijd met een demo van twee Ferrari ‘Sharknose’ Formule 1’s, het model dat een dubbelzege behaalde tijdens de Grand Prix van Nederland in 1961. Niet minder bijzonder: de Maserati 4CLT Grand Prix-auto waarmee autosportlegende Juan Manuel Fangio in 1950 deelnam aan de Grote Prijs van Nederland. De prachtige autosportgeschiedenis van het oer-Hollandse DAF herleeft met demo’s van een aantal museumstukken uit het DAF Museum. Enkele DAF’s rijden ook mee tijdens de gezellige rijdersparade, op zaterdagavond in het centrum van Zandvoort.

Toegang vanaf € 17,50
Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang. Voor wie de Historic Grand Prix Zandvoort op VIP-niveau wil beleven, is er de exclusieve Paddock Club.