EINDHOVEN - Veel onwaarschijnlijker dan het verhaal van karter Lester Ellenkamp in het NK Rotax Max wordt het niet. Het vijftienjarige talent uit Zandvoort moest in de finale van de Junioren-klasse van de laatste plaats starten en kwam zowaar als eerste over de finish. Het betekende bovendien zijn eerste podiumplaats in het NK!


“Dit mocht weleens”, doelde Lester op die podiumplaats. “Ik rijd al een tijdje. Het mag nu weleens goed gaan. We zitten er nu gewoon goed bij. Vorig jaar hebben we de overstap gemaakt naar het team Kombikart en daar heb ik heel grote stappen gemaakt. Met de afstelling gaat het ook net even een stukje beter. Het gaat steeds beter.”


Helaas voor Lester werd zijn overwinning hem afgenomen omdat hij een ingeklikte voorbumper had. Dat kwam hem reglementair op vijf strafseconden te staan. Het wierp hem terug naar de derde plaats. “Dat gebeurde bij de start. Dan rijdt iedereen heel dicht op elkaar. Als er eentje net iets langzamer gaat, heb je meteen een ingeklikte bumper.”


Niettemin was hij heel blij met zijn derde plaats. Vooral ook omdat hij vanaf de achttiende en laatste plaats de race was gestart. Lester: “Dat bleek geen groot probleem te zijn. Ik zat meteen na de start goed in de flow. Ik kon veel plekken goed maken en naar voren rijden. Het ging heel soepel. Tegen het eind van de wedstrijd kwam er een rode vlag vanwege een teammaat van me die was gecrasht. Bij de herstart moest ik van plek drie starten. Ik kwam al snel op de eerste plek te rijden en kon die plek daarna vasthouden.”


Dat hij voor de finale van de laatste plaats moest starten kwam door een miscommunicatie in het parc fermé. Daar stond zijn kart ter controle na afloop van de prefinale, waarin hij als derde was geëindigd. “We dachten dat we klaar waren en dat we mochten gaan en dat was niet het geval. Daardoor werd ik uit de uitslag geschrapt en moest ik in de finale achteraan beginnen.”


Welbeschouwd had Lester dus twee keer pech in Eindhoven. “Maar we hadden een heel goede snelheid, dus dat was fijn.” Overigens was dat niet helemaal verwacht, want Lester – die op vrijdag niet van de partij was tijdens de vrije trainingen – en zijn monteur zochten op zaterdag de hele dag naar de juiste afstelling.


“Vandaag (zondag, red.) waren we voor de kwalificatie ook nog een beetje zoekende. Daardoor ging de kwalificatie ook niet goed en moest ik van de achtste plek starten in de prefinale. Dat was niet helemaal top. Later hebben we voor de wedstrijd nog hier en daar wat snelheid kunnen vinden. Dat heeft goed uitgepakt in de prefinale en in de finale.”


Zijn eerste podiumplaats smaakte uiteraard naar meer. Nu hij prestatief heeft bewezen dat hij voorin kan meedoen in de misschien wel meest competitieve klasse van het NK, weet hij dat hij podiumwaardig is. “Mijn ambitie is dit jaar in de top drie meerijden en het jaar goed afsluiten. Dan gaan we volgend jaar waarschijnlijk naar de Senioren en kijken hoe we daar in het veld staan. Ik ben benieuwd.”