SPA – Met zijn podiumplaats tijdens de tweede ronde van het NK Rotax Max liet karter Lester Ellenkamp al zien dat hij in de Senioren-klasse een rijder is om serieus rekening mee te houden. Afgelopen weekeinde pakte hij de nodige punten tijdens de vierde ronde van de titelstrijd. Op het circuit van Spa eindigde de vijftienjarige coureur uit Zandvoort knap op de tweede plaats in het dagklassement.


“Ik ben heel tevreden. Het is mijn eerste jaar in de Senioren. Dit is echt een topbegin”, doelde hij op zijn tweede podiumplaats van het seizoen. In Eindhoven was hij in juni derde geworden. “We maken echt supergrote stappen bij mijn team Kombikart. Elke keer zijn we alles met alle rijders en Willem-Jan de Loos, mijn begeleider, aan het finetunen. Ook analyseren we de data. Daar leer je ontzettend veel van. Het gaat echt superlekker nu. Daardoor maken we ook op Spa, waar ik al drie jaar niet meer had gereden, grote stappen.”

Een dag eerder was hij tijdens de derde ronde van het NK – in Spa werd een dubbel programma verreden – in de kwalificatie zesde geworden. “Dat was niet slecht, maar er had echt wel meer ingezeten. Het kwam er net niet uit. Ik had niet genoeg grip, had net niet de goede bandenspanning.”

Niettemin was zijn snelheid voor de eerste race prima in orde. “De prefinale ging wel lekker. Ik werd vierde. Ik kon net niet de aansluiting met de top drie vinden. Daarna was er in de finale een rode vlag en in de tijd dat de race stillag, ging het regenen. De herstart was daardoor in de regen. In die omstandigheden pak je in je rondjes veel kerbstone mee, maar daardoor was er een gat in mijn remschijf geslagen. In de snelle bocht voor de chicane wilde ik remmen. Eerst deed mijn kart niks. Ineens sloeg de rem op slot en ging ik het grind in. Ik was gewoon twee rondes bezig mijn kart uit het grind te halen.”

Dat akkefietje betekende dat hij ergens achteraan geklasseerd werd. Een dag later had hij zich uitstekend gerevancheerd voor die tegenvaller. “Ik heb alles goed gemaakt, echt fantastisch. In de kwalificatie was ik meteen derde. In de prefinale tweede en in de finale weer tweede.”

Waarom was hij nu zoveel sneller? Was de baan meer in zijn voordeel misschien? “Het had in de nacht van zaterdag op zondag veel geregend, dus alle vuiligheid was van de baan gespoeld. Daardoor was die ietsje sneller. Ik had echt veel grip. Het ging superlekker in deze condities. Wel was het even wennen op deze baan, maar we zaten vrij snel aan de tijden die we moesten rijden. En in de wedstrijd was het even zoeken naar de punten waar je moest zitten, waar je moest opletten. De eerste bocht is een best lange doordraaier. Als je aan de buitenkant zit, is dat niet goed, want bij de start sturen veel rijders in die bocht naar buiten in die bocht.”

“In de finale, waarin ik als tweede startte, ging dat toch goed. Een paar kwamen me wel voorbij, maar ik kon ze even later terugpakken. En vooraan klapten een paar rijders op elkaar en ik kon er precies omheen. Uiteindelijk heb ik mijn tweede plaats kunnen behouden en daar ben ik superblij mee.”

De eerste plek pakken was niet mogelijk, had hij al snel genoeg in de gaten. De rijder op kop had een te grote voorsprong. “Maar voor mijn eerste jaar in de Senioren ben ik supertevreden met de tweede plek. In Eindhoven stond ik ook al op het podium. Het gaat wel lekker dus. Dit is toch een best wel heftige klasse. Het gaat bumper aan bumper. Iedereen zit superdicht op elkaar. Waar bij de Junioren een foutje nog wel kon, wordt die hier meteen afgestraft; als je een foutje maakt, komt er meteen een heel treintje voorbij. Ik ben dus echt superblij met hoe het uitpakt bij de Senioren!”

Lester Ellenkamp wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Copernicus Interchange Technology.