ZEIST - Het koppen van de bal krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht. Dat blijkt onder meer uit de uitzending van Nieuwsuur van donderdag 7 juni. Volgens sommige berichten is koppen schadelijk en zou het verboden moeten worden. De KNVB start daarom een onderzoek naar de impact van koppen in het jeugdvoetbal.

De KNVB houdt de uitkomsten van al het wetenschappelijk onderzoek naar koppen goed in de gaten. Op dit moment is er geen bewijs dat koppen, zoals het in het voetbal plaats vindt, schadelijk is. Voorwaarden zijn wel dat er een juiste techniek aanwezig is, de kracht niet te groot (gewicht en snelheid van de bal) en de (herstel)tijden tussen de kopballen niet te kort. Daarbij mogen er geen klachten ontstaan van hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Als klachten wel ontstaan, is er sprake van een overdosering: te vaak, te lang, te zwaar en/of met onvoldoende techniek.

Techniek
Het aanleren van de techniek gebeurt spelenderwijs en met lichte ballen. De KNVB heeft de grootte van de bal, en daarmee het gewicht, voor spelers van Onder 6 tot Onder 12 al teruggebracht. Een verbod op koppen tot een bepaalde leeftijdscategorie leidt tot minder mogelijkheden om het koppen goed aan te leren, waardoor de risico’s groter worden zodra het wel toegestaan is. Daarnaast bestaat de kans dat een kopverbod kan leiden tot meer contact tussen hoofd en voet, omdat spelers de bal uit de lucht willen halen met een hoog geheven been.

De KNVB volgt daarom de lijn van de UEFA en FIFA. Die houdt in dat er op dit moment geen reden is voor het opleggen van een kopverbod. Op dit moment doet de UEFA uitgebreid onderzoek naar het koppen in het jeugdvoetbal. Daarnaast heeft de KNVB samen met het AMC/VU een onderzoek geïnitieerd naar koppen in het jeugdvoetbal, waarbij we in kaart willen brengen welke type kopballen in de jeugd aanwezig zijn en of daarbij mogelijk risicovolle situaties ontstaan. Als de uitkomsten van deze onderzoeken aanleiding geven tot gerichte aanpassing van regelgeving, zal die zeker plaats vinden.

Zie hier het desbetreffende artikel van Nieuwsuur.