EINDHOVEN – Lester Ellenkamp wist niet goed wat hij moest verwachten, zaterdag in Eindhoven tijdens de laatste ronde van het Kart4Fun-kampioenschap in de Rotax Max Junioren-klasse. Maar toen de rook eenmaal was opgetrokken, stond er een fraai P1 achter zijn naam in het dagklassement. Zo deed de veertienjarige karter uit Zandvoort aan het einde van het seizoen mooi extra zelfvertrouwen op voor komend jaar.

Een aantal vrienden uit zijn team van Kombikart besloten afgelopen weekeinde mee te doen aan de laatste ronde van de titelstrijd. En dus sloot de nieuwsgierige Lester aan, die een onverwachte extra race wel zag zitten. Vervolgens reed hij tijdens de races op circuit De Landsard doodleuk naar drie raceoverwinningen op rij. Oké, in race twee moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats omdat hij een tijdstraf had gekregen.

Die fraaie resultaten hadden hem wel enigszins verbaasd, bekende hij na afloop. “Ik rijd normaal het Nederlands kampioenschap tweetakt van Chrono; ik had geen idee wat ik hier precies kon verwachten”, zei Lester. “Ik wist niet welke rijders zouden meedoen, ik had geen idee van het niveau. Maar ik was er al snel achter dat ik vooraan kon meerijden. In de trainingen was ik meteen snel.”

Op zich hoefde dat niet eens zozeer te verbazen, want een week eerder had hij tijdens de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge op het circuit van Genk al laten zien dat hij de man in vorm is. Daar was hij in zeer natte omstandigheden heel knap naar de vierde plaats gedenderd. Jammer genoeg kreeg hij helaas een tijdstraf vanwege een ingeklikte bumper en werd hij uiteindelijk als zesde geklasseerd.

“In Genk ging het wel lekker, het kampioenschap ging over het algemeen goed. Het is mijn eerste jaar bij Kombikart en ik heb bij het team grote stappen kunnen zetten. De samenwerking met het team is erg goed. Ik word er goed begeleid en daardoor gaat het dit jaar een stuk lekkerder dan vorig jaar. Ik rijd nu wat netter en het inhalen gaat beter. Vroeger bleef ik te lang achter degene hangen die ik wilde inhalen. Nu ga ik ze veel sneller voorbij.”

Dat de snelle Noord-Hollander is gaan racen, komt door zijn vader, die zelf aan autosport deed. Zo kwam de jonge Lester vaak op het circuit van Zandvoort. Het was dan ook bijna logisch dat hij op een gegeven moment zijn vader de vraag stelde of hij een keer mocht karten. Zo toog hij naar een indoorkartbaan. Hij vond het leuk, de snelheid, de bochten. Hij ging nog een paar keer. “Later kwamen we er bij Kart Centrum Lelystad achter dat buiten rijden het leukste is.”

Lester haalde er zijn licentie. Vervolgens reed hij op die baan twee jaar competitie. Daarna reed hij een jaar in de Parolin Rocky-klasse van het NK viertakt. De volgende twee jaar kwam hij uit in de RK1-klasse, waarvan hij in zijn eerste jaar knap derde werd in het kampioenschap. In 2018 stapte hij over naar het NK tweetakt en debuteerde bij de Junioren, tot zijn grote tevredenheid. “Ik vind tweetakt echt veel gaver”, zei Lester. “Er is een stuk meer competitie, het gaat sneller het is close racing en er wordt wat agressiever gereden.”

Nu de laatste ronde van het Kart4Fun-kampioenschap erop zit, kan hij zich gaan richten op het komende seizoen. Daarin zal hij opnieuw het NK Rotax Max Junioren-kampioenschap rijden. Ondanks zijn goede resultaten van de laatste tijd weet hij nog niet wat hij van komend seizoen kan verwachten. “Ik weet hoe hoog het niveau volgend jaar zal zijn. Ik ga in ieder geval mijn best doen. Hopelijk kan ik dan ook in het NK een podiumplaats pakken!”