ZANDVOORT - Zondag 24 maart staat bij fietsliefhebbers rood omcirkeld. Het is de dag van de 10e editie van de Omloop van Zandvoort. Deze jubileumeditie wordt gevierd met nieuwe routes én de toevoeging van een nieuwe afstand. Naast de routes van 40, 80 en 120 km die al op het programma stonden, kunnen deelnemers dit jaar ook kiezen om een nieuwe route van 100 km te fietsen. De unieke start- en finishlocatie op Circuit Zandvoort maakt het fietsfeest compleet.


Alle deelnemers beginnen hun rit met een ronde over het circuit. Op het heilige asfalt, waar vijf maanden later de Formule 1-coureurs met 300 km/u overheen scheuren, is voor de fietsers alle ruimte om volop te genieten en foto’s te maken of om een snelle rondetijd neer te zetten.

Na het spektakel op het circuit zetten de 40 km-deelnemers via het duingebied koers richting Aerdenhout. De deelnemers aan de drie langste afstanden vervolgen hun weg richting Zuid-Holland. Via de verzorgingspost in Lisserbroek en het nieuw geasfalteerde Langepad gaan de fietsers in de richting van het Haarlemmermeerse Bos en langs de Polderbaan.

Fiets het voorjaar in

Een heerlijk voorjaarszonnetje zou het lentegevoel voor alle deelnemers op de routes langs de Mooie Nel bij Haarlem compleet maken. Bij Paviljoen Loef is er voor iedereen even tijd om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Voor de 100 en 120 km-fietsers ligt er daarna een mooi klimmetje in het verschiet bij Spaarnwoude. Op het steilste stuk tikt het stijgingspercentage bijna 10% aan.

In Overveen komen alle deelnemers weer samen op de route. Vanaf hier zet men via de duinen koers richting Zandvoort om langs de kust het circuit weer op te draaien. Na de finish kunnen de deelnemers op de paddock van het circuit gezellig samen nagenieten van deze sportieve dag.

Iedereen naar Zandvoort

Ook dit jaar komen fietsliefhebbers van heinde en verre naar Zandvoort voor de opening van het fietsseizoen. Naast omliggende plaatsen als Amsterdam, Haarlem en Heemstede zijn ook Rotterdam, Nijmegen en Enschede vertegenwoordigd. Op zondag 24 maart staan er, naast de Nederlandse deelnemers, ook fietsers uit onder meer Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje aan de start op het circuit.

Voor Stichting ALS

Alle fietsers komen naar Zandvoort om te genieten van een mooie ontspannen tocht door een verrassende omgeving. Maar zij zetten zich ook in voor het goede doel. Dat is ook dit jaar Stichting ALS Nederland, dat fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS. Bij hun inschrijving kunnen deelnemers een vrijwillige donatie doen aan Stichting ALS.

Inschrijven

Vorig jaar was de Omloop van Zandvoort vroegtijdig uitverkocht met een recordaantal van 4.000 deelnemers. Dit jaar verwacht de organisatie hetzelfde aantal fietsers aan de start in de pitstraat op het circuit. Inschrijven voor de opening van het fietsseizoen kan via www.omloopvanzandvoort.nl.