EGMOND - De NN Egmond Halve Marathon trekt op de tweede zondag van januari jaarlijks een grote stroom lopers naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee. De belangstelling voor dé winterklassieker is dit jaar opvallend groot. Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in. Er zijn voor de halve marathon nog maar 3.000 startbewijzen beschikbaar.

Op dit moment staan er al meer dan 10.000 hardlopers ingeschreven voor de meest legendarische halve marathon van Nederland. Naast de vele duizenden individuele hardlopers doen ook jaarlijks honderden bedrijventeams mee aan de businessloop. De winterklassieker met roemruchte historie is één van de zwaarste halve marathons van Nederland. Het parcours over 21,1 km voert de deelnemers over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat. De vaak zware weersomstandigheden zorgen ervoor dat elke editie weer anders is.

Kwart marathon


Naast de halve marathon is het ook mogelijk om een kwart marathon te lopen. De ideale afstand voor beginnende hardlopers of liefhebbers van een kortere afstand. Na de start op de Boulevard Noord lopen deelnemers eerst een rondje door de Noord-Hollandse badplaats. Via de hoofdstrandopgang over het strand tot Egmond-Binnen, zo’n twee kilometer. Na een behoorlijke klim volgen de verharde wegen tot Egmond aan Zee. Via de Bloedweg komen deelnemers Egmond aan Zee weer binnen en is het nog 500 meter tot de finish op de Zeeweg.

Getij

Het verloop van het evenement wordt elk jaar grotendeels bepaald door de weersomstandigheden. De deelnemers lopen over een breed strand. Het water staat namelijk om 5:47 en 18:06 uur op de hoogste stand. Om 13:39 uur staat het water op de laagste stand.

Inschrijven voor de 49e editie is nog mogelijk t/m 1 januari 2024 of eerder bij het bereiken van de deelnemerslimiet. Deelnemers kunnen kiezen uit de halve (21,1 km) of kwart marathon (10,5 km). Daarnaast kunnen hardlopers met een beperking meedoen aan de NN Egmond Heroes Run en kinderen tussen de 4 en 13 jaar kunnen zich opgeven voor de Egmond Mini Marathon (1 of 2 km).