MONZA - Max Verstappen heeft voor het eerst de Grand Prix van Italië gewonnen. De Limburger, die op Monza nooit hoger eindigde dan de vijfde plaats, en die in 2020 en 2021 uitviel, finisht, achter de safety-car, voor Charles Leclerc en George Russell. Debutant nyck de Vries eindigde knap op een negende plaats.


Verstappen was goed weg van de zevende startplek en reed in de vijfde ronde al achter de van pole gestarte Leclerc. Leclercs ploeggenoot Sainz, van de 18de plaats gestart, ging als een raket door het veld en reed in de veertiende ronde al op de vierde plaats,achter Leclerc, Verstappen en Russell.

Leclerc verruilde zijn zachte banden voor mediums tijdens een 'virtual safetycar'. Verstappen kwam aan kop en haalde pas in de 26ste ronde mediums, kwam vervolgens achter Leclerc de baan weer op, maar kwam al rap weer dichterbij. Ferrari zag het gevaar en Leclerc ging naar binnen voor zachte banden, waardoor Verstappen opnieuw aan de leiding kwam. Verstappen leek de wedstrijd te gaan uitrijden op zijn mediums, maar het maakte niet uit omdat de race eindigde achter de safteycar na het uitvallen van Ricciardo.

Nyck de Vries kan terugkijken op een uitstekend debuut. Zaterdagochtend hoorde hij pas dat hij bij Williams de plaats mocht innemen van Albon,die last heeft van een blindedarmontsteking. De Vries hield bij de start z'n achtste plaats vast.N adat Sainz hem voorbij was geflitst ,lag hij lang negende en na de serie pitstops reed hij op plaats tien. In de slotfase moest hij hard werken om Zhou achter zich te houden.Die kwam er niet langs en door het uitvallen van Ricciardo schoof De Vries op naar de negende plek,goed voor twee WK-punten.