ZANDVOORT - Max Verstappen heeft voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Nederland op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur was op Zandvoort voor 105.000 enthousiaste fans George Russell en Charles Leclerc de baas en boekte zijn tiende zege van het seizoen.


Verstappen, vanaf pole-position, en Leclerc waren goed weg. De Limburger sneed de Monegask in de spurt naar de Tarzanbocht de pas af en nam de leiding in de race. De Nederlander pakte al snel ruim een seconde afstand, waarmee hij Leclerc niet de kans gaf zijn DRS te gebruiken. Lewis Hamilton slaagde er net niet in Carlos Sainz van de derde plaats te verdringen.

Een chaotische pitstop in ronde 15 wierp Sainz terug. Die van Leclerc en van Verstappen bleken even later prima. De beide Mercedessen reden nog door en namen zo tijdelijk de eerste twee posities over. Verstappen hengelde Russell in ronde 28 binnen en ging op weg naar Hamilton.Die dook in ronde 30 de pit in en kreeg het harde rubber omgelegd,waarmee Mercedes, in tegenstelling tot zowel Red Bull als Ferrari, voor een éénstopper opteerde. Russell en Hamilton kwamen na hun stop achter Verstappen, Leclerc en Pérez als nummer 4 en 5 terug op het circuit, met nog 42 ronden te gaan. Ze leken geen directe bedreiging voor Verstappen, maar Hamilton was echter verrassend snel op de harde band. Pérez deed nuttig werk voor Red Bull door de Brit, die ook tijd verloor door achterblijver Vettel, op te houden.

Er werd druk gerekend toen Verstappens tweede stop moest volgen en welke band nu te kiezen. Als proefkonijn werd Pérez op het harde rubber gezet en dat voldeed. Tsunoda bracht de safetycar op de baan en Verstappen dook snel naar binnen zonder veel tijd te verliezen. Hamilton profiteerde op zijn beurt toen Bottas stilviel, maar met de zachte band pakte Verstappen zijn Britse opponent na de herstart snel terug. De oud-kampioen moest vervolgens ook Russell en Leclerc nog laten gaan. De laatste twee konden de superieure Nederlander echter niet bedreigen.

UITSLAG

1. Verstappen (Ned) - Red Bull
2. Russell (GB) - Mercedes
3. Leclerc (Mon) - Ferrari
4. Hamilton (GB) - Mercedes
5. Pérez (Mex) - Red Bull
6. Alonso (Spa) - Alpine

STAND WK

1. Verstappen 310 punten
2. Leclerc 201
3. Pérez 201
4. Russell 188
5. Sainz 175
6. Hamilton 158

Volgende race: 11 september GP Italië (Monza)