NOORD-HOLLAND - Wilco Polinder uit Harderwijk bezocht onder de naam "Nederlandse Velden" in het afgelopen seizoen 283 Noord-Hollandse amateurclubs en mocht plaats nemen op 160 tribunes. In samenspraak met een vakjury en een heuse stemming door de volgers van Nederlandse Velden werd woensdag de tribune van VV Assendelft uitgeroepen tot mooiste van Noord-Holland. De club aan de Dorpsstraat in Assendelft bleef Reiger Boys en Legmeervogels ruim voor.


De drijfveer van Wilco Polinder is vooral zijn liefde voor tribunes. De Harderwijker begin enige jaren geleden in zijn zoektocht op de vaderlandse velden ooit in zijn eigen regio, trok van daaruit omhoog richting de noordelijke provincies en bracht het afgelopen seizoen grotendeels door in Noord-Holland alwaar hij dagelijks meerdere clubs bezocht. In zijn tocht kwam hij wel eens voor een dichte poort te staan, moest wel eens capriolen uithalen om op een complex te komen, maar wist dagelijks met foto's en een boeiend verhaal zijn relaas te brengen op de populaire Facebookpagina "Nederlandse Velden", met meer dan 12.000 volgers.

Zelf mocht ik Wilco ontmoeten tijdens een bezoek aan Alkmaarsche Boys, welke club een treurig, maar ook een mooi verhaal toevoegde aan zijn reis door Noord-Holland. Kort nadat Polinder Sportpark Overdie had bezocht werd de historische tribune namelijk gesloopt en vervangen door een soort van gedrocht, wat meer wegheeft van een bushokje. En nog erger, vanwege die sloop mocht Alkmaarsche Boys zelfs niet meedoen aan de verkiezing van mooiste tribune van Noord-Holland, waarin men ongetwijfeld hoge ogen had gegooid. Hetzelfde ging ook op voor ondermeer FC Den Helder, eveneens een vereniging met een fraaie historische tribune.

Ik heb Wilco vervolgens benaderd om één van zijn foto's te mogen gebruiken om te vereeuwigen in de kantine en daar stemde hij vol trots mee in. Nog trotser was hij toen hij enkele maanden later bij Alkmaarsche Boys de mooie tussenwand met zijn foto kon komen bewonderen. Tijdens dat moment vertelde hij gepasioneerd over zijn hobby: "Vrijwel overal waar ik kom voel ik mij welkom, zeker als ik vertel wat ik doe. Ik ben regelmatig verwelkomd met koffie en koek of kreeg van een vrijwilliger van een club een heuse rondleiding over het complex". Zelfs na het bezoek van inmiddels honderden clubs in het bovenste gedeelte van Nederland kan hij zich van elk bezoek nog wel details herinneren en praat hij honderduit. Ondertussen blijkt Wilco ook gewoon te zijn getrouwd en werkt hij dagelijks als buschauffeur. "Toen ik mijn vrouw na de eerste provincie vertelde dat ik de rest van Nederland ook wilde gaan doen keek zij mij wel even vreemd aan, maar ze steunt mij verder volledig. Omdat ik vaak in het weekend werk plan ik mijn bezoekjes aan de clubs op de dagen dat ik vrij ben. Bij sommige clubs was ik soms maar tien minuten om mijn foto's te schieten en dan was het, hup door naar de volgende. Bij andere verenigingen raakte je aan de koffie en aan de praat en duurde het soms wat langer, maar uiteindelijk heb ik nu ook Noord-Holland kunnen afronden en vervolg ik mijn reis straks naar Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland om van daaruit de zuidelijke provincies te bezoeken."

Om net als in de vorige bezochte provincies tot een verkiezing van mooiste tribunes te komen stelde Polinder een vakjury van dertien personen samen met daarin (sport)journalisten en voetbalkenners uit de regio en daarin mocht ook ondergetekende deelnemen, hetgeen uiteraard dankbaar werd aanvaard. De vakjury mocht vervolgens per persoon drie tribunes nomineren waaruit een short-list van zestien clubs werd gevormd. Na een stemronde onder de volgers van Nederlandse Velden kon Wilco vandaag bekend maken dat VV Assendelft met ruime voorsprong als winnaar uit de bus was gekomen. De Engels aandoende tribune (herken ik een connectie met Fulham?) kreeg liefst 263 stemmen en werd gevolgd door Reiger Boys uit Heerhugowaard en Legmeervogels uit Uithoorn. De Harderwijker stapte daarom woensdag nogmaals in de auto naar de Dorpsstraat in Assendelft om een mooie plaqutte en oorkonde te overhandigen aan de club.

Wie Wilco en Nederlandse Velden wil volgen op de rest van zijn tocht over de amateurvelden kan naar de volgende Facebook-pagina gaan: https://www.facebook.com/nederlandsevelden


Eindstand (tussen haakjes het aantal stemmen)

1. vv Assendelft (263)

2. Reiger Boys (117)

3. Legmeervogels (75)

4. FC Weesp (61)

5. ADO'20 (57)

6. IJVV Stormvogels (47)

7. OSV Amsterdam (44)

8. VV Egmond (41)

9. SV Beemster (38)

10. S.V. Spartanen (37)

11. HBC Voetbal (34)

12. ASC SDW (23)

13. DCG (18)

14. FC Hilversum (14)

15. NFC Amstelveen (9)

- Rood Wit Zaanstad (9)