ZANDVOORT - Zandvoort en haar omgeving stond vandaag in het teken van de 30 van Zandvoort. Het wandelevenement van Sportorganisatie Le Champion, dat voor de 11e keer werd georganiseerd, bracht zo'n 6.000 wandelaars naar Nederlands bekendste badplaats. In de vroege ochtend verzamelden de deelnemers zich op het spectaculaire CM.com Circuit Zandvoort om 30 of 18 km te wandelden. Wegens het succes van vorig jaar, konden dit jaar alle deelnemers kiezen voor een extra rondje vooraf over het CM.com Circuit Zandvoort. Bijna 2.000 wandelaars kozen hiervoor. Voor het goede doel, de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, werd maar liefst € 7.397,- gedoneerd of overhandigd.


De 30 van Zandvoort staat bekend om haar afwisselende routes. Natuur, cultuur en entourage staan centraal. Het circuit hoort daar sinds vorig jaar ook bij. Niet alleen de routes waren gevarieerd, maar de weersomstandigheden ook. De gehele dag was de wind flink aanwezig, aangevuld met - niet voorspelde - zonnestralen. Einde middag, toen het gros van de wandelaars al gefinisht was, viel er nog veel regen.

Nadat de vroege vogels om 07.00 uur het circuit hadden getrotseerd, startte de traditionele 30-km afstand, met meer dan 2.750 deelnemers. Om 09.00 uur gaf Ilse Zaal, gedeputeerde van hoofdsponsor Provincie Noord-Holland, het startschot voor de 18 km. Aan deze afstanden deden 3.150 deelnemers mee. Beide routes trotseerden het Noordzeestrand en het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Voor de 30 km was na één jaar afwezigheid een passage langs Landgoed Duin & Kruidberg toegevoegd. Verder genoten zij van culturele hoogstandjes als de middeleeuwse Ruïne van Brederode en Openluchttheater Caprera. De 18 km kwam in het Nationaal Park langs het prachtige Vogelmeer en 't Wed. Uiteindelijk troffen beide afstanden elkaar weer bij Restaurant de Hemelse Pannenkoek, waarna met een warme pannenkoek in de maag richting het Middenduin werd gewandeld. Via het prachtige Duinlust werden deelnemers middels het Visscherspad de gezellige finishstraat in geleid, richting het Gasthuisplein. 't Wapen van Zandvoort verzorgde een sfeervol finishfeest.

Antoni van Leeuwenhoek Foundation

De Antoni van Leeuwenhoek Foundation is als goed doel aan de 30 van Zandvoort verbonden. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen aan deze foundation, die zich bezighoudt met hoogstaand en grensverleggend onderzoek naar kanker. Voor de start van de 30 van Zandvoort werd er een cheque van maar liefst € 7.397,- overhandigd. De wandelaars hebben met deze donaties bijgedragen aan het onderzoek over de inzet van draagbare technologie, zoals geavanceerde smart-watches. Met deze smartwatches kunnen de bijwerkingen van de behandelingen tegen kanker vroegtijdig gesignaleerd worden. Daarmee kunnen ernstige complicaties mogelijk worden voorkomen.

Editie 2024

Volgend jaar vindt de 30 van Zandvoort plaats op zaterdag 23 maart 2024. De inschrijving opent op 21 augustus dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.30vanzandvoort.nl.