ZANDVOORT - Van 12 tot 18 juni veranderen internationale kunstenaars zand in kunst tijdens het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee. Dit jaar is het thema Hollandse Meesters, geïnspireerd op Hollandse meesterwerken uit collectie van de Hermitage in Sint Petersburg. Er wordt samengewerkt met de Hermitage Amsterdam, het Rijksmuseum, Escher in het Paleis, het Rembrandthuis, het Amsterdam Museum en het Zandvoorts Museum.

Het EK Zandsculpturen en aansluitende Zandsculpturen festival wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Zandvoort en Holland Casino.

twee maanden vervroegd, dus langer genieten!

Het EK Zandsculpturen trekt ieder jaar veel bezoekers. Om nog meer mensen te laten profiteren van de sculpturen hebben gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum ervoor gekozen het evenement vroeger in het seizoen te laten plaatsvinden. In de maanden juni, juli en augustus zijn er veel vakantiegangers en dagjesmensen in Zandvoort te vinden. De zesde editie van het EK Zandsculpturen gaat daarom twee maanden eerder van start dan andere jaren. Nu kunnen nog meer mensen plezier hebben van de sculpturen.

bouw zandsculpturen 12 juni gestart

Verspreid door heel Zandvoort verrijzen vanaf vandaag zandsculpturen van 3 bij 3 meter en maar liefst 3,5 meter hoog. De beste zandkunstenaars van Europa komen de sculpturen hier opbouwen. Verdeeld over het Badhuisplein, het Kerkplein en het Raadhuisplein wordt daarvoor in totaal 200.000 kilo speciaal sculptuurzand gestort. Op zondag 18 juni wordt bekend gemaakt welke kunstenaar Europees Kampioen Zandsculpturen 2017 is. De sculpturen zijn te bewonderen tot 1 november.

naast sculpturen ook veel tentoonstellingen


Naast de zandsculpturen zelf worden er tentoonstellingen georganiseerd met als thema Hollandse Meesters, zowel in het Zandvoorts Museum als in de openbare ruimte.  De samenwerking met grote musea zoals het Rijksmuseum bestaat onder andere uit het beschikbaar stellen van beeldmateriaal. In het Amsterdam Museum is bovendien tegelijkertijd met het EK Zandsculpturen een expositie van de Hollandse Meesters te bewonderen.

en interessant voor ondernemers


Voor Zandvoortse ondernemers is het EK Zandsculpturen een goede aanleiding om cultuurtoerisme te promoten. Zo zullen er grote panelen worden geplaatst in winkeletalages met afbeeldingen van de sculpturen en worden er speciale verblijfsarrangementen aangeboden.