AMSTERDAM - De jonge Franse regisseur Thomas Jolly regisseert in oktober 2017 bij De Nationale Opera Eliogabalo, de laatste bewaard gebleven opera van Francesco Cavalli. Jolly maakt met Eliogabalo zijn debuut bij De Nationale Opera, evenals het Franse barokensemble Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón. Thomas Jolly maakte furore als toneelregisseur op onder meer het Festival van Avignon. Eliogabalo, die vorig seizoen aan de Opéra National de Paris in première ging, was zijn debuut als operaregisseur.

De verwende tienerkeizer Heliogabalus maakte van zijn vier jaar durende heerschappij in Rome (218-222) een compleet carnaval. Je zou denken dat in een opera over een berucht historisch personage de hoofdfiguur nog eens flink wordt uitvergroot, maar dat gebeurt niet. Francesco Cavalli maakt van Eliogabalo een soort kruising tussen Monteverdi’s wrede Nerone en Mozarts vrouwengek Don Giovanni. Maar toch werd de 17e-eeuwse première van Eliogabalo werd verboden: aan het einde wordt de keizer vermoord en dat konden de Venetiaanse machthebbers niet tolereren. Het stuk verdween in de archieven.
Pas in 1999 was de wereldpremière.

De Franse regisseur Thomas Jolly maakte een sprankelende regie, waarin de lichteffecten van ontwerper Antoine Travert een grote rol spelen. De jonge Britse mode-ontwerper Gareth Pugh tekende voor de spectaculaire kostuums. Ensemble Cappella Mediterranea staat onder leiding van Leonardo García Alarcón. De rol van Eliogabalo wordt gezongen door Franco Fagioli; tenor Ed Lyon is zijn neef Alessandro. Naast Eliogabalo is de tweede rol voor een countertenor Giuliano, hier gezongen door Valer Sabadus. Sopraan Nicole Cabell zingt de rol van Eliogabalo's love interest Gemmira en Kristina Mkhitaryan is de door Eliogabalo onteerde Eritea.

Eliogabalo is te zien bij De Nationale Opera op 12, 16, 18, 20, 22*, 24 en 26 oktober 2017
Aanvangsttijd 19.00/*14.00 uur