ZANDVOORT - Op 27 maart 1978 stond het circuit van Zandvoort op zijn kop. 40 jaar geleden won Jan Lammers op zijn thuiscircuit de ronde van het FIA Europees Kampioenschap Formule 3, gevolgd door Michael Bleekemolen. Deze en andere Formule 3-hoogtepunten herleven van 31 augustus tot en met 2 september tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup vindt exclusief plaats op Circuit Zandvoort, het circuit met een even rijke als lange Formule 3-historie.

Circuit Zandvoort speelt al bijna 70 jaar een hoofdrol in de Formule 3. Het begon in 1949, toen niemand minder dan Stirling Moss de eerste internationale Formule 3-race op het duinencircuit won. In 2018 is Circuit Zandvoort weer het decor van een ronde van het FIA F3 European Championship. In de tussenliggende decennia is er veel Formule 3-geschiedenis geschreven op het voormalige Grand Prix-circuit. Denk aan de wereldberoemde Masters of Formula 3, met winnaars als Jos en Max Verstappen en Lewis Hamilton. Denk aan de jaren ’70 en ’80, toen ‘Zandvoort’ ook deel uitmaakte van de kalender van het FIA Europees kampioenschap Formule 3. De gloednieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup, voor Formule 3-auto’s uit de jaren 1971 – 1984, blikt op deze periode terug.

Historisch hoogtepunt

De FIA Historic Formula 3 European Cup vindt jaarlijks slechts één keer plaats, tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Het internationale topevenement behoort daarmee met stip tot de belangrijkste races op de wereldwijde historische Formule 3-kalender. Bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort hebben vorig jaar al een voorproefje gehad van wat we op 31 augustus en 1 en 2 september mogen verwachten. De klasse Classic F3, voor Formule 3-bolides uit de periode 1971 – 1984, telde meer dan 30 auto’s. Aan de start kwamen onder meer Formule 3-auto’s die zijn bestuurd door Ayrton Senna, Jacques Laffite en Elio de Angelis.

Formule 1 voorportaal

Het circuit van Zandvoort verwelkomde het prestigieuze Europese Formule 3 kampioenschap in de periode 1976 – 1983 elk jaar. De Internationale Paasraces van 1978 waren niets minder dan een Formule 3-feest. Michael Bleekemolen en Jan Lammers wonnen de eerste twee manches. Lammers en Bleekemolen sloten de finale op 27 maart als eerste en tweede af. Zesde man Arie Luyendijk reed de snelste raceronde.

De Formule 3-races op het duinencircuit waren belangrijk voor de carrière van veel legendarische coureurs. Denk bijvoorbeeld aan viervoudig Formule 1 wereldkampioen Alain Prost, die de Zandvoortse FIA EK Formule 3-race van 1979 op zijn naam schreef.

Tot en met 31 maart korting op toegangsprijzen

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50. Voor maar 30 euro bent u drie dagen lang welkom. Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Let op: wie heel snel schakelt, profiteert tot en met 31 maart van extra korting oplopend tot vijf euro per toegangskaart!

Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang